N95 Zastitne maske

Epidemioloske zastitne maske n95 i ffp3!!!

 

Kod zaštite od korona virusa (coronavirus), novog virusa koji je otkriven u Kini krajem 2019. godine, preventiva je najvažnija. Odgovorno ponašanje prema sebi i drugima je prvi korak u suzbijanju epidemije koja je od skoro aktuelna i u Srbiji.

 

“У Републици Србији је до 15 часова 27. марта 2020. године регистровано укупно 528 потврђених случајева COVID 19. Oд последњег извештаја до 15 часова 27. марта 2020. године тестирани су узорци 259 особa од којих je 71 позитивнo и  188 негативнo на нови корона вирус. Од потврђеног 71 случаја, њих 48 је хоспитализовано. Ovih dana nastala je prava pomama za maskama za lice u apotekama. Ono što je usledilo je nestašica maski. Sada mnogi koji su prinuđeni da u toku dana prolaze kroz gužvu zbog posla i obaveza brinu da li će uhvatiti grip ili virus. Pre svega, želimo da napomenemo da je važno da ne paničimo i da saznamo kako i koliko nam maska pomaže na otvorenom prostoru sa dosta ljudi.

До 15 часова 27. марта 2020. године, у националној референтној лабораторији Института Торлак тестирано је укупно 1715 особа које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја.”

Stručnjaci upozoravaju da zdravstveni radnici, pre svih, treba da budu snabdeveni maskama jer su u direktnom kontaktu sa zaraženim osobama.U Republici Srpskoj do sada je potvrđeno 59 slučajeva pozitivnih na korona virus, a u FBiH 32. Hirurške maske ne štite od covid19. Ali štite druge od osobe koja nosi masku.

Narudžbine, inače, dobijaju iz Italije, a kako su za domaće tržište sve napravili – ostale su im zalihe materijala za maske.

Kada je riječ o zaštitnim maskama, najčešće je u upotrebi pet vrsta i to: hirurška maska, N95 i FFP3  zastitna maska .WHO je u saradnji sa vodećim centrima za medicinska istraživanja CDC i JAMA uradila istraživanje i pojasnila kakav efekat ima koja maska kao zaštitno sredstvo.Kod svake vrste je izračunata propusnost te stvarna učinkovitost u zaštiti od korona virusa.

Pogledajte fotografiju za detaljnije objašnjenje.

 

ddd3